Ölrecept Tysk Pilsner

Ölrecept Tysk Pilsner

(10-Liters sats)



Det viktiga när man ska brygga en tysk pilsner är att den jäser ut hela vägen så den får den klassiska krispiga och torra känslan. Vi vill inte att den avsluats så söt, men såklart vill vi att den ska vara rätt humlad. 

En pilsner kan man dricka alla årstider tycker jag ;)


Alc. 5% utan sockerlag. Med sockerlag 5,2%


IBU: 33


EBC: 7


OG: 1047


FG: 1009


Malt

2.1kg Barke pilsner malt - 93,3%

150g Munichmalt typ 1 - 6,7%

Humle 

10 g (14.1 IBU) — Perle 8,2% — Kok30 min

15 g (13.7 IBU) — Perle 8,2% — Kok15 min

25 g (5.5 IBU) — Hallertauer Mittelfrueh 4,9% — Kok5 min


Mäska 

Börja med att tillsätta 14,5L vatten i din kittel. Har du inte plats så kan du ta hälften, så du kan börja med 8L sen laka ur med dom andra 6,5L. Vi kommer inte tillsätta några extra salter.


Vill man sänka PH kan man tillsätta 2ml mjölksyra men det är inget måste.

Värm upp vattnet till 66°C, när det väl har nått 66°C så tillsätter du malten och rör om så att det inte blir några klumpar. 


Nu ska det ligga i vatten i 90 min på 64°C. Är det inte 64°C så lägg i några isbitar. Kolla till och rör om varje 20/30 minuter så att temperaturen stämmer. 

Laka ur när 90 minuter har passerat om ni inte fick i allt vatten från början.

Koket

När det väl börjar koka tillsätt första humlegivan. 


10 g (14.1 IBU) — Perle 8,2% — Kok30 min

15 g (13.7 IBU) — Perle 8,2% — Kok15 min

25 g (5.5 IBU) — Hallertauer Mittelfrueh 4,9% — Kok5 min



Jäsning

Kyl ner till 20°C och tillsätt sedan jästen. Ett paket Fermentis W-34/70.


Ta en ballongvisp och röra runt i 5 minuter. Ställ därefter hinken på ett mörkt ställe där det kan vara 18°C. INTE MER! Detta är en lagerjäst vi har tillsatt så inte högre än 18°C.


Kan även jäsa mellan 10-18°C.


När jäsningen är klar ska du tappa alla flaskor så använd en kalkylator så du vet hur mycket socker du ska ha i ditt sockerlag eller så lägger du en sockerbit i varje flaska. 


Låt det stå i 2 veckor till för att kolsyran ska skapas. 


Lagra ölen 3v i 3-8°C men det behövs inte men ölen kommer bli lite godare med tiden. Därefter njut av din himla tyska pilsner! 


BrewFather

Här länkar jag receptet till BrewFather så ni kan om ni vill lägga in det i ert bibliotek. 


Har ni inte salterna hemma så brygg utan och det gäller samma för mjölksyran.


https://share.brewfather.app/vb5Mx0O9dv5xCW

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.