Öl recept: Amarillo & Citra (American Pale Ale)

En pale ale är den perfekta nybörjar receptet för den som vill börja brygga. Den funkar att dricka under alla årstider plus lätt att brygga. Denna pale ale är lättdrucken och har en smak av citrus. Detta receptet är en 10L sats med 70% utbyteseffekt. 

Alc. 5,1% utan sockerlag. Med sockerlag 5,4%

IBU 42

8 EBC

OG 1048

FG 1009

Vatten

Börja med att tillsätta 14,5L vatten i den kittel. Har du inte plats så kan du ta häften så 8L sen laka ur med dom andra 6,5L. Vi kommer inte tillsätta några extra salter eller ändra PH:et. 

Malt

2.025kg Pilsnermalt 95.7%

90g Karamellmalt 30 4,3%

Mäska i 1 timme i 66c, kolla varje 20 min och se till att det håller 66c.

Mäska ut i 76c i 10 min

 

Humle 

Efter att du har mäskat och eventuellt lakat så kokar du vörten som den kallas nu. När det börjar koka så ska vi tillsätta den första hulmegivan.

60 min 3g Magnus 14,5%AA

15 min 7g Amarillo 8,7%AA

15 min 5g Citra 13,4%AA

5 min 16g Amarillo 8,7%AA

5 min 12g Citra 13,4%AA

 

Jäsning 

Kyl ner vörten till 20-25c för att sedan till sätta ett packet Safale US-05 från Fermentis. Efter du har tillsatt jästen, sätt på locket och håll ett finger över hålet. Skaka i 1 minut och därefter sätt på jäsröret och lått jäsa i 20c i 2 veckor. 

När jäsningen är klar ska du tappa alla flaskor så använd en kalkylator så du vet hur mycket socker du ska ha i ditt sockerlag eller så lägger du en sockerbit i varje flaska. Låt det stå i 2 veckor till för att kolsyran ska skapas. Därefter njut av din himla goda pale ale.  

 

BrewFather 

Använder ni Brewfather finns det länk till receptet här.

Har ni inte salterna hemma så brygg utan och det gäller samma för mjölksyran.

https://share.brewfather.app/rBoD3rXQvRWQaj

 

 

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.